General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh

Short questions and answers, short question about Bangladesh, question about Bangladesh, short paragraph about Bangladesh, Bangladesh question, gk about Bangladesh, general knowledge Bangladesh questions answers.

General Knowledge Bangladesh Questions and Answeres

Viva question and answer in Bangladesh, digital Bangladesh quiz questions and answers, job questions and answers bd.

Short Questions about Bangladesh

  1. What is the official name of Bangladesh?
    Ans: People's Republic of Bangladesh.
  2. What is the capital of Bangladesh?
    Ans: Dhaka.
  3. How is the Government Procedure of Bangladesh?
    Ans: Parliamentary Government.
  4. What are the official language of Bangladesh?
    Ans: Bangla.
  5. Describe the border area of Bangladesh.
    Ans: To the East of Bangladesh is Assam, Tripura and Myanmar. To the North of Bangladesh is West Bengal and Meghalaya. To the West of Bangladesh is West Bengal of India and to the South of Bangladesh is the Bay of Bengal.
  6. What is the total border area of Bangladesh?
    Ans: 5138 km (India 4144 km, with Myanmar 283 km and Marine boundary 711 km).
  7. What is the total area of Bangladesh?
    Ans: 1,47,570 square kilometre (56,977 square mile).
  8. How many divisions are there in Bangladesh and write their names?
    Ans: Eight division- Dhaka, Chattogram, Rajshahi, Khulna, Barishal, Sylhet, Rangpur and Mymensingh.
  9. How many districts are there in Bangladesh?
    Ans: 64.
  10. What is the local zonal area of sea of Bangladesh?
    Ans: 12 nautical mile.

  1. What is the earning per head of Bangladeshi?
    Ans: 1752 US dollar.
  2. What is Bangladeshi local time zone?
    Ans: GMT +6.
  3. How many seasons are there in Bangladesh write their names?
    Ans: Six season in Bangladesh. Summer, Rainy Season, Autumn, Late Autumn, Winter and Spring.
  4. What are the main foods of Bangladesh?
    Ans: Rice and Fish.
  5. What are the main crops of Bangladesh?
    Ans: Paddy.
  6. What are the main industries of Bangladesh?
    Ans: Garments.
  7. When was the Dhaka University established?
    Ans: 1 July 1921.
  8. Who was the Governor at the time of General of India Bongo bongo?
    Ans: Lord Curzon 1905.
  9. How many govt. universities are there in Bangladesh?
    Ans: 37 (with Bangladesh university of professionals- BUP).
  10. What is the smallest Union of Bangladesh?
    Ans: Saint Martin.

  1. which country first recognised Bangladesh during the liberation war?
    Ans: Bhutan (4 December 1971).
  2. Who is the first President of Bangladesh?
    Ans: Bongobondhu Sheikh Mujibur Rahman.
  3. Who is the 22nd Chief Justice of Bangladesh?
    Ans: Syed Mahmud Hossain (2 February 2018).
  4. How many districts are there in the Chattogram Hill Tracts?
    Ans: 3.
  5. In how many sectors was Bangladesh divided during the liberation war?
    Ans: 11 sectors.
  6. On the bank of which river is Teknaf situated?
    Ans: Naf.
  7. Who is the author of Durgesnondini?
    Ans: Bankimchandra Chattapadhyay.
  8. In which year was Dhaka firstly established as the capital of Bangladesh?
    Ans: 1608.
  9. When was Oporajeyo Bangla inaugurated?
    Ans: 16 December 1979.
  10. What is the height of National Smriti Soudho?
    Ans: 150 feet (46.5 meter).

  1. What is the area of Nijhum Dweep?
    Ans: 91 square kilometre.
  2. When was the first parliamentary election held in Bangladesh?
    Ans: 1973.
  3. How many people were awarded the Beerprotik designation for Liberation War?
    Ans: 426.
  4. Who is the sculptor of the sculpture named Durjoy located in Rajarbag Police Lines?
    Ans: Mrinal Haque.
  5. Where is the Bangladesh Postal Academy located?
    Ans: Rajshahi.
  6. Who is the mother of the first testtube baby of Bangladesh?
    Ans: Salma Begum.
  7. What is the membership no. of Bangladesh in the United Nations?
    Ans: 136th.
  8. How many women were nominated for Beerprotik designation in Bangladesh?
    Ans: 3.
  9. What is the world ranking of Bangladesh on the basis of population?
    Ans: 8th.
  10. What is the total area of the Saint Martin Island?
    Ans: 2 square kilometre.

  1. When did the Digital Telephone System start in Bangladesh?
    Ans: 4 January 1990.
  2. When did Bangladesh get membership of OIC?
    Ans: 1974 (32 th)
  3. What is the number of City Corporations in Bangladesh?
    Ans: 11 (Eleven).
  4. What is the national fish of Bangladesh?
    Ans: Hilsha Fish.
  5. What is the national animal?
    Ans: Royal Bengal Tiger.
  6. What is the national flower?
    Ans: Water Lily (white).
  7. What is the national tree?
    Ans: Mango tree.
  8. Where is the national museum?
    Ans: Shahbag.
  9. What is the national stadium?
    Ans: Bangabandhu National Stadium.
  10. What is the national bird?
    Ans: Dowel (Magpie Robin).

  1. Who is the Father of the Nation?
    Ans: Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.
  2. Who is the national poet?
    Ans: Kazi Nazrul Islam.
  3. Who is the composer of national anthem?
    Ans: Rabindranath Tagore.
  4. What is the national fruit?
    Ans: Jackfruit.
  5. What is the name of 492th upazila in Bangladesh?
    Ans: Shayestagonj (Hobiganj).
  6. What is the number of upazila in Bangladesh?
    Ans: 492.
  7. What are the number of police stations?
    Ans: 650.
  8. How many unions are there in Bangladesh?
    Ans: 4562.
  9. How many villages are there in Bangladesh?
    Ans: 87,191.
  10. What is the number of municipalities in Bangladesh?
    Ans: 328.

  1. What is friend of Bangladesh?
    Ans: Japan.
  2. Which municipality of Bangladesh has registered first 100% peoples birth dates?
    Ans: Dinajpur Municipality.
  3. What is the name of the govt. University which is governed by the Armed Forces of Bangladesh?
    Ans: Bangladesh University of Professionals.
  4. What are the names of the 6 telecom companies of Bangladesh?
    Ans: Grameenphone, Airtel, Robi, Citicell, Banglalink, Teletalk.
  5. What is the name of the film made on the basis of Beershrestho Matiur Rahman?
    Ans: Ostittey Amar Desh.
  6. With which district of Bangladesh is the India and Myanmar border connected simultaneously?
    Ans: Rangamati.
  7. Who is the first Prime Minister of Bangladesh?
    Ans: Tajuddin Ahmad.
  8. Who is the first Women Prime Minister of Bangladesh?
    Ans: Khaleda Zia.
  9. Who is the first Chief Justice of Bangladesh?
    Ans: A S M Sayem.
  10. When was the Bangladeshi taka (BDT) first launched?
    Ans: 4 March 1972.

  1. Who was the first elected mayor of Dhaka city corporation (DCC)?
    Ans: Mohammad Hanif.
  2. What is the name of first Bangla Cinema (Sound Added)?
    Ans: Mukh O Mukhosh.
  3. Who was the first Chief Election Commissioner of Bangladesh?
    Ans: Mohammad Idris.
  4. When the colour television firstly arrived in Bangladesh?
    Ans: 1980.
  5. Who is the first Women Justice of Bangladesh?
    Ans: Nazmun Ara Sultana.
  6. Who is the first speaker of Bangladesh Parliament?
    Ans: Shah Abdul Hamid.
  7. Who is the first Governor of Bangladesh Bank?
    Ans: A N Hamidullah.
  8. Who is the first Women Pilot of Bangladesh
    Ans: Kaniz Fatema Rokhsana.
  9. Who is the first VC (Vice Chancellor) of Dhaka University?
    Ans: Sir P J Hartog.
  10. Who is the first Finance Minister of Bangladesh?
    Ans: Captain M Munsur Ali.

  1. What is the largest wetland (beel) of Bangladesh?
    Ans: Chalon Beel (Pabna north and Sirajgonj).
  2. What is the largest lake (Hawor) of Bangladesh?
    Ans: Tanguar/Hakaluki (Moulvibazar).
  3. What is the most dense area?
    Ans: Dhaka.
  4. What is the least dense area?
    Ans: Chattogram Hill Tracts.
  5. Where is the highest rainfall?
    Ans: Lalkhan (Sylhet).
  6. Where is the lowest rainfall?
    Ans: Lalpur (Natore).
  7. What is the longest natural sea beach?
    Ans: Cox's Bazar (120 km).
  8. What is the longest road bridge of Bangladesh?
    Ans: Padma Bridge.
  9. What is 21st November?
    Ans: Armed Forces Day.
  10. Who is the Commander-in-Chief of Bangladesh?
    Ans: President.

  1. Who was the Commander-in-Chief of Liberation War?
    Ans: General MAG Osmani.
  2. What is the rank of Bangladesh Army Chief?
    Ans: general.
  3. What is the rank of Bangladesh Navy Chief?
    Ans: Admiral.
  4. What is the rank of Bangladesh Air Force Chief? Air Chief Marshal.
  5. What is the rank of BGB Chief?
    Ans: Major General.
  6. Where is the HQ of BGB?
    Ans: Pilkhana Dhaka.
  7. Where is the ammunition factory of Bangladesh?
    Ans: Rajendrapur Cantonment, Gazipur.
  8. Where is the Army HQ?
    Ans: Dhaka.
  9. Who is the founder of East Bengal Regiment?
    Ans: Sami Ullah Khan and Captain Abdul Gani.
  10. Where is the Defence Museum?
    Ans: Bijoy Soroni, Tejgaon (Dhaka).

  1. Where is the Military Academy?
    Ans: Vatiari, Chattogram.
  2. Where is the Naval Academy?
    Ans: Patenga, Chattogram.
  3. Where is the Air Force Academy?
    Ans: Jashore.
  4. Black Gold of Bangladesh?
    Ans: Minerals at Cox's Bazar.
  5. White Gold of Bangladesh?
    Ans: Shrimp of Bangladesh.
  6. What is the largest mosque of Bangladesh?
    Ans: Baitul Mokarram Mosque, Dhaka.
  7. What is the largest railway station of Bangladesh?
    Ans: Kamalapur Dhaka.
  8. What is the largest district of Bangladesh?
    Ans: Rangamati.
  9. What is the smallest district of Bangladesh?
    Ans: Meherpur.
  10. What is the largest University of Bangladesh as per area?
    Ans: Dhaka University.

  1. What is the largest airport of Bangladesh?
    Ans: Hazrat Shah Jalal International Airport.
  2. What is Bongo Bhaban?
    Ans: President House.
  3. Who is the father of Bangla Cinema?
    Ans: Heralal Sen.
  4. Bangladesh has border with how many Indian states?
    Ans: Five.
  5. How many districts of India are with Bangladesh border?
    Ans: 30.
  6. Who prepared the map of Bangladesh?
    Ans: Kamrul Hasan.
  7. Who is the husband of Sheikh Hasina?
    Ans: Dr. Md. Wazed Ali (Late).
  8. Which Bangladeshi won Julio Curio Award?
    Ans: Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.
  9. What is the date of birth of Rabindranath Tagore? May 1861.
  10. In which year did Tagore win the nobel?
    Ans: 1913.

  1. Who is the youngest son of Tagore?
    Ans: Rathindranath Tagore.
  2. Who is the composer of national anthem of Bangladesh and India?
    Ans: Rabindranath Tagore.
  3. Who is the first female Foreign Minister of Bangladesh?
    Ans: Dr. Dipu Moni.
  4. Where is Teknaf?
    Ans: On the South-East part of Bangladesh.
  5. where is Tetulia?
    Ans: Thana of north Tetulia
  6. What is the old capital of Bangla?
    Ans: Sonargaon.
  7. What is the old name of Dhaka?
    Ans: Jahangirnagar.
  8. How old is Dhaka?
    Ans: 408 years.
  9. Which rivers is beside Dhaka?
    Ans: The Buriganga.
  10. What is the first capital of Bangladesh?
    Ans: Sonargaon.

  1. On which date did the interim government of Bangladesh take oath?
    Ans: 17 April 1971.
  2. Who is the mother of Sheikh Hasina?
    Ans: Begum Fazilatunnesa (Late).
  3. Write names of children of Bangabandhu?
    Ans: Sheikh Hasina, Sheikh Kamal, Sheikh Jamal, Sheikh Rehana, Sheikh Rassel.
  4. Where is Tungipara?
    Ans: Tungipara is in Gopalganj district.
  5. Who is the first Vice President of Bangladesh?
    Ans: Syed Nazrul Islam.
  6. On which date did Indira recognize Bangladesh?
    Ans: 6 December 1971.
  7. What is cricket home ground of Bangladesh?
    Ans: Sher-e-Bangla National Stadium, Mirpur.
  8. Who is the 20th President of Bangladesh?
    Ans: Abdul Hamid Advocate.
  9. Who is the eldest son of Bangabandhu?
    Ans: Sheikh Kamal.
  10. Who is the youngest son of Bangabandhu?
    Ans: Sheikh Rassel.

  1. Why is 32 no. famous?
    Ans: Bangabandhu Smrity Museum.
  2. Who is the first Bangladeshi Everest conqueror? Musa Ibrahim.
  3. Who is the first female Bangladeshi Everest conqueror?
    Ans: Nisat Mujumdar.
  4. Who declared the Liberation War of Bangladesh?
    Ans: Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.
  5. How many sea ports are there in Bangladesh? Write their names.
    Ans: Three- Chattogram, Mongla and Paira.
  6. Who is the Defence Minister of Bangladesh?
    Ans: Prime Minister Sheikh Hasina.
  7. How many sectors were Bangladesh divided during the liberation war?
    Ans: 11 sectors.
  8. What is called the commercial capital of Bangladesh?
    Ans: Chattogram.
  9. Where is Hakaluki Haor situated?
    Ans: Moulvibazar.
  10. What is the only Bangladeshi gas field in the sea?
    Ans: Shangu.

  1. Where is Cholon Beel situated?
    Ans: Pabna and Sirajgonj.
  2. What is the largest waterfall of Bangladesh?
    Ans: Madhabkundo.
  3. Who is the first Bangladeshi Nobel laureate?
    Ans: Prof. Dr. Muhammed Yunus.
  4. How many Bangladeshi conquerred Everest?
    Ans: Five persons (three males and two females).
  5. Who is the first female Election Commission (EC)?
    Ans: Begum Kobita khanam.
  6. When was the first time Bangladeshi flag hoisted?
    Ans: Dhaka University, 2 March 1971.
  7. Who was the main accused of Agartala Conspiracy Case?
    Ans: Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.
  8. What is the independence day of Bangladesh?
    Ans: 26 March.
  9. What is the victory day of Bangladesh?
    Ans: 16 December.
  10. Who is the first Bangladeshi crossed the English Channel?
    Ans: Brozen Das.

  1. What is the highest hill of Bangladesh?
    Ans: Tajingdong/ Bijoy.
  2. What is the highest building of Bangladesh?
    Ans: Bangladesh Bank Building (32 storied).
  3. What is the longest rail bridge of Bangladesh?
    Ans: Hardinge Bridge.
  4. Who is the compose of the war song of Bangladesh?
    Ans: Kazi Nazrul Islam.
  5. Where is the graveyard of kazi nazrul Islam situated?
    Ans: Near the mosque of Dhaka University.
  6. What is the smallest Police Station in area? Wari, Dhaka.
  7. What is the largest island of Bangladesh?
    Ans: Bhola.
  8. What is the largest sugar mill of Bangladesh?
    Ans: Keru and Co. (Dorshona, Chuadanga).
  9. What is the national mosque?
    Ans: Baitul Mukarram.
  10. What is the largest hotel in Bangladesh?
    Ans: Sonargaon.

  1. What is the largest barrage of Bangladesh?
    Ans: Tista Barrage.
  2. What is the largest library of Bangladesh?
    Ans: Public Library, Dhaka University.
  3. What is the largest paper mill of Bangladesh?
    Ans: Karnaphuli Paper Mill, Chandragona.
  4. What is the largest irrigation project of Bangladesh?
    Ans: Tista irrigation project.
  5. What is the largest zoo in Bangladesh?
    Ans: National Zoo Mirpur.
  6. What is the national game of Bangladesh?
    Ans: Kabadi (Ha-du-du).
  7. Which line goes through the centre of Bangladesh?
    Ans: Topic of Cancer/90° East Draghima Rekha.
  8. Where is Swatch of No Ground? Bay of Bengal.
  9. Which one is the only Coral island of Bangladesh?
    Ans: Saint Martin.
  10. How many districts have boundary with other countries?
    Ans: 32, 30 with India and 2 with Myanmar.

  1. Where is the protipad place of Bangladesh?
    Ans: Near Chili in the Pacific Ocean.
  2. Which tribal groups is Muslim?
    Ans: Pangon.
  3. Which tribal groups are matriarchies?
    Ans: Garo and Khasia.
  4. What is Green Peace? Washington based environment movement organization.
  5. What happened because of Greenhouse Effect?
    Ans: Rising the temperature of atmosphere.
  6. Which gas is mainly reasonable for Greenhouse effect?
    Ans: CFC (Chloro Fluro Carbon).
  7. Who is the starter of environmental movement?
    Ans: Henry David Harrow (England).
  8. Which is the 2nd highest peak of Bangladesh?
    Ans: Kewkaradong, Chimbuk Pahar.
  9. Which one is the largest B-Dweep of Bangladesh?
    Ans: Bhola.
  10. Which one is the only hilly island of Bangladesh?
    Ans: Moheshkhali.

  1. Where is Adinath Mondir?
    Ans: Moheshkhali.
  2. Who lived in Monpura Island?
    Ans: The Portuguese.
  3. Where is Elephant Point? Cox's Bazar.
  4. Where are the natural fountains situated?
    Ans: Hickory, Cox's Bazar (Cold Water), Chondronather Pahar, Seetakundu, Chattogram (Hot Water).
  5. Which is the only valley of Bangladesh?
    Ans: Halda Valley, Khagrachori.
  6. Which is the only waterfall of Bangladesh?
    Ans: Madhobkundu (Patharia Pahar, Moulvibazar).
  7. What is the length of the coastal beach of Bangladesh.
    Ans: 711 km.
  8. Which place is known as the gate of Bangladesh?
    Ans: Chattogram.
  9. Where will the 3rd sea port of Bangladesh be made?
    Ans: Paira, Potuakhali.
  10. Which place is known as Pracher Dandi?
    Ans: Narayanganj.

  1. What is the largest newsprint mill of Asia?
    Ans: Khulna Newsprint Mill (closed: 30 November, 2002).
  2. What is the first tea garden of Bangladesh?
    Ans: Malnisora, Sylhet. (Last: Panchogor).
  3. Which country produces most tea in the world?
    Ans: China (Bangladesh 9th).
  4. Which country exports most tea in the world?
    Ans: India.
  5. Which district produces most cotton in Bangladesh?
    Ans: Jashore.
  6. What is white gold?
    Ans: Prawn/ Shrimp.
  7. What is Trust Sector?
    Ans: Refrigerated food.
  8. How many kinds of prawns are produced in Bangladesh?
    Ans: Two kinds, Bagda: Salty Water; Golda: Normal Water.
  9. In which country does Bangladesh export most government products?
    Ans: The USA.
  10. Where is the machine tool factory of Bangladesh?
    Ans: Gazipur.

  1. Where is the only arms manufacturing factory of Bangladesh?
    Ans: Gazipur.
  2. What is the only crystalling urea fertilizer producing industry of Bangladesh?
    Ans: Jamuna Fertilizer Industry.
  3. Why does the Scrofula happen?
    Ans: Because of lack of iodine.
  4. What is the name of Bangladesh railway organisation? Bangladesh Railway (BR).
  5. What are the railways used in Bangladesh?
    Ans: Meter Gaze and Broad Gaze.
  6. Who introduced train in our subcontinent?
    Ans: Lord Dalhousie.
  7. What is the length and breadth of Bangabandhu Bridge!
    Ans: Length: 4.8 km; Breadth: 18.5 m.
  8. What is the first flyover of Bangladesh?
    Ans: Mohakali Flyover (1.12 km).
  9. What is the first business ship?
    Ans: Banglar Doot.
  10. What is the name of Bangladesh water transport organization?
    Ans: BIWTC.

  1. What is the slogan of Bangladesh Airways?
    Ans: আকাশে শান্তির নীড় (Your home in the air).
  2. What is the symbol of Bangladesh Airways?
    Ans: Bolaka.
  3. Where is the Folklore Museum?
    Ans: Sonargaon (Narayanganj).
  4. Who started Pahela Baishakh in Bangladesh?
    Ans: Akbar.
  5. When did the Bangla year start?
    Ans: 1556 AD.
  6. Gamvira song belongs to which part of Bangladesh?
    Ans: Chapainowabgonj.
  7. Vatiali song belongs to which part of Bangladesh?
    Ans: Mymensingh.
  8. Vawaiya song belongs to which part of Bangladesh?
    Ans: Rangpur.
  9. Jari dance belongs to which part of Bangladesh?
    Ans: Dhaka and Mymensingh.
  10. Who wrote the lyrics of Amar Vaiyer Rokte Rangano Ekushe February?
    Ans: Abdul Gaffar Chowdhury.

  1. Who was the first composer of Amar Vaiyer Rokte Rangano Ekushe February?
    Ans: Abdul Latif.
  2. Who was the present composer of Amar Vaiyer Rokte Rangano Ekushe February?
    Ans: Altaf Mahmud.
  3. Who is the best wood engraver of Bangladesh?
    Ans: Alok Roy.
  4. Who is the best cartoonist of Bangladesh?
    Ans: Ro'nobi (Rofiqun Nobi).
  5. Who is known as the Sur Somrat?
    Ans: Ostad Alauddin Kha.
  6. Who wrote the lyric of Mora Ekti Fulke Bachabo Bole?
    Ans: Gobindo Halder.
  7. who was the composer of Mora Ekti Fulke Bachabo Bole?
    Ans: Appel Mahmud.
  8. Who planned the present Bangla Calendar?
    Ans: Dr. Muhammad Shahidullah (1963 AD).
  9. Who is known as the Moromi Kobi?
    Ans: Hason Raja (Sylhet).
  10. Who established Asiatic Society?
    Ans: Sir William Jones.

  1. What is the oldest symbol of Bangladesh?
    Ans: Chorzapod (Discovered by Horoprosad Shastri).
  2. Who collected Mymensingh Geetika? Dr. Deenesh Chandra Sen.
  3. Who is known as the Baul Somrat?
    Ans: Lalon Fakir.
  4. Who wrote the lyric of Dhono Dhanno Pushpo Bhora Amader Ei Boshundhora?
    Ans: Dijendrolal Roy.
  5. What is the first Bangladeshi film to be nominated by Oscar? Matir Moina (Tareq Masud & Catherine Masud).
  6. Who is the father of film in Bangladesh?
    Ans: Abdul Jobbar Khan.
  7. What is the first film of Sattyajit Ray?
    Ans: Pother Pachali (Oscar winner in 1992).
  8. Who is the writer of constitution of Bangladesh?
    Ans: Dr. Kamal Hossain.
  9. Who was the first speaker of National Assembly?
    Ans: Shah Abdul Hamid.
  10. Who was the only woman among the writers of constitution of Bangladesh?
    Ans: Begum Rajia Banu.

  1. How many main rule of constitution of Bangladesh?
    Ans: 4.
  2. What is the name of the highest court of Bangladesh?
    Ans: Supreme Court.
  3. Who was the first chief justice of Bangladesh?
    Ans: A S M Sayem.
  4. Who was the first speaker of House of the Nation?
    Ans: Mohammad Ullah.
  5. What is Casting Vote?
    Ans: The vote of Speaker.
  6. When the first election was held?
    Ans: 7 March, 1973.
  7. Who is the first woman to become the chief justice of Bangladesh?
    Ans: Nazmun Ara Sultana.
  8. Who was the first Chief Election Commissioner?
    Ans: Justice M Idris.
  9. What is the national monogram of Bangladesh?
    Ans: A yellow map of Bangladesh inside a red circle. Above People's Republic of Bangladesh and at put bottom Government is written. So both sides there are 4 stars, two on each side.
  10. Who is the designer of national monogram of Bangladesh?
    Ans: A N Shaha.

  1. Who first drew the map of Bangladesh?
    Ans: Major James Renel.
  2. When did Bangladesh get the membership of the United Nations?
    Ans: 17 September, 1974 (136th).
  3. When Sheikh Mujibur Rahman deliver a speech in United Nations?
    Ans: 25 September, 1974 (29th meeting).
  4. When did Bangladesh get the membership of Commonwealth?
    Ans: 18 April, 1972 (32nd).
  5. What is the symbol of rural craft of Bangladesh?
    Ans: Nakshi Katha (Embroidered Quilt).
  6. Who is the founder of BRAC?
    Ans: Fazle Hasan Abed.
  7. Who is the founder of ASA?
    Ans: Safiqual Haque Chowdhiry (1978).
  8. Who is the founder of Grameen Bank?
    Ans: Dr. Muhammad Yunus.
  9. Who is the founder of TMSS?
    Ans: Professor Dr. Hosne-Ara Begum.
  10. As a first Bangladeshi who was elected vice president and President of ICC?
    Ans: A.H.M Mustofa Kamal (Resigned 1 April 2015).

  1. When was 3G Technology Inaugurated?
    Ans: 14 October, 2012.
  2. What is the new department of Dhaka University?
    Ans: Nuclear Engineering.
  3. Which institution does fulfills their 100 years on 6-8 December 2012?
    Ans: Bangladesh Police Academy.
  4. After Nazmul Haque, when International war Tribunal formed?
    Ans: 13th December 2012.
  5. When was Bangladesh Defence 4G tank MBT-2000 added?
    Ans: 13 December, 2012.
  6. Who is the present president of SAFA? Danny Jordaan.
  7. Who was the personal doctor of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman?
    Ans: Dr. Nurul Islam.
  8. Which is the first Bangladeshi made war ship?
    Ans: BNS Padma.
  9. What is the 11th City Corporation of the country?
    Ans: Gazipur City Corporation.
  10. Who conquered the highest vision Masif as a Bangladeshi?
    Ans: Wasfia Nazrin.
  11. Who conquered height Mount Elbrus (Europe) as a Bangladeshi?
    Ans: Wasfia Nazrin.
  12. Which person was convicted and sentenced to death by International Crime Tribunal against Human Crime?
    Ans: Mawlana Abul Kalam Azad (Bachchu).
  13. Who scored century in BPL first?
    Ans: Sahariar Nafiz.
  14. Who is the creator of Shimanto Gawrab BGB Pilkhana in Dhaka?
    Ans: Mrinal Haq.
  15. Which personality was involved in the nobel Deal of Humayun Ahmed?
    Ans: Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.
  16. Bangladesh Bank fulfills 60 years of Glory for language movement and release how much Tk. Note? 60 Taka.
  17. According to which para, the Speaker can get the President power and Deputy Speaker act as speaker?
    Ans: 74 (3).

General Knowledge Bangladesh

General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh. Bangladesh at a Glance. National Affairs of Bangladesh. National Topics of Bangladesh. GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent. Awakening of Bengal. Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal. Bridges in Bangladesh.

General Knowledge Bangladesh at a Glance General Knowledge National Affairs of Bangladesh General Knowledge National Topics of Bangladesh GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent General Knowledge Bangladesh Awakening of Bengal GK-Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal General knowledge about bridges in Bangladesh

সাধারণ জ্ঞান প্রস্তুতি : বাংলাদেশ বিষয়াবলী

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি। ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি। ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা। বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ। আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত। যোগাযোগ ব্যবস্থা। নদ-নদী, নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি। সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর। শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল। শিল্প ও বাণিজ্য। সরকারি কর্ম কমিশন। বাঁধ, বিল ও ঝরনা। চর্যাপদ। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান।

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। ১৬ ডিসেম্বর : বিজয় লাভ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের যোগাযোগ ব্যবস্থা সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের নদ-নদী। বাংলাদেশের নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিল্প ও বাণিজ্য সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ সরকারি কর্ম কমিশন সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বাঁধ, বিল ও ঝরনা চর্যাপদ কি? চর্যাপদ আবিষ্কার এর ইতিহাস। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। জাতীয় কবি কাজী নজরুল ইসলামের এক নজরে জীবনপঞ্জি। বাংলা নাটকে মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান আলোচনা কর