General Knowledge National Affairs of Bangladesh

Culture, Customs and History from Ancient to Modern Period, Ancient Settlements of Bengal. Short Questions and Answeres. National things of bangladesh, information of bangladesh, general knowledge bangladesh questions answers, general knowledge bangladesh in bangla, bd general knowledge, general knowledge bangla, samprotik bangladesh general knowledge, gk bangladesh, gk bangladesh bangla.

Culture, Customs and History from Ancient to Modern Period

  1. The whole ancient Bengali community is divided into two parts-(Pre-Aryan of Non-Aryan community and Aryan community).
  2. Pre-Aryan community fundamentally is divided into four races. They are (Negrito, Austrie, Dravidian and Votechinese).
  3. Before the arrival of the Aryans, this land was inhabited by Non Aryans.
  4. Negrito's were evicted by the Austric.
  5. Enthropologically people of Bangladesh are Proto Australian.
  6. Dominant part of the Bangalee nation is formed from the Austric race.
  7. The nation Bangalee is formed of the mixture of the Austric, the Dravidian, the Aryan.
  8. First the term “Bangla” was used in the sense of a country in the book Ain E Akbari.
  9. Garo, Coach, Tripura, Chakma- These tribal communities have formed from the Austric, the Dravid, the Mongolian and the Votechinese.
  10. Present Bangalee's are a Hybrid- Nation.

  1. Vedic Age means- Aryan Age.
  2. Aryan Culture evolved most- during the Pala regime.
  3. Ancient land of the Aryan's in the Kirghiz steppes, South of the Ural Mountains.
  4. Most ancient inhabitants of the Bengal are- Non Aryan language speakers such as, Shabar, Pulinda, Hari, Domes, Dhandals etc.
  5. After the influence of the Aryans had been established, the race to come in Bengal- Mongolian or Sino Tibetan race.
  6. The Aryans came to the Indian Sub-continent in around- 1400 or 1500 BC.
  7. After entering into India, the Aryans started living in- Indus Basin.
  8. Ancient “Karnasubarna” means- present day Murshidabad.
  9. The nation/race Austric set their foot in Bengal- coming through Indochina and right from Assam.

Ancient Settlements of Bengal

  1. Most ancient Janapada of Bengal- Pundra.
  2. The word “Banga” is found for the first time in- Rigveda's “Oitoreyo Aronnok”.
  3. Capital of the Rarh was- Kotibarsha.
  4. Barendra means- North Bengal (Most of the areas of Rajshahi and Bogra.)
  5. Central part of Samatata was- Borokamta of Cumilla.
  6. Ancient powerful state ‘Gangaridai’ was situated- on the bank of the river Ganga.

Short Questions and Answeres

  1. What is the name of the oldest Janapada of Bengal?
    Ans: Pundra.
  2. Present day Dhaka was induced in which ancient settlement?
    Ans: Banga.
  3. Parts of the ancient settlement “Gaur” was located in which district?
    Ans: Chapainawabganj.
  4. Where is ancient Pundrabardhan situated?
    Ans: Mohasthangarh.
  5. What is the ancient name of Mohasthangarh?
    Ans: Pundrabardhan.
  6. Samatata in ancient Bengal included Present day-
    Ans: Cumilla and Noakhali.
  7. Ancient “Barendra” Janapada was located in which division of present day Bangladesh?
    Ans: Rajshahi.
  8. Number of Kingdoms of ancient Bengal-
    Ans: 2.
  9. In ancient times, the name of this country was-
    Ans: Banga.

  1. Which of the following is not an ancient Janapada of Bengal?
    Ans: Mithila.
  2. In the ancient times, Rajshahi belonged to which sattlement?
    Ans: Barendra.
  3. Present day Barishal and Faridpur belonged to which ancient settlement of Bengal?
    Ans: Banga.
  4. Which of the following settlement of ancient Bengal did locate at the eastern part of modern Bangladesh?
    Ans: Horikel.
  5. Sylhet was included in which of the ancient settlement?
    Ans: Horikel.
  6. Ancient settlement “Rarh“ was part of present day-
    Ans: Bardwan.
  7. Inhabitants of the early settlement of Bengal belonged to-
    Ans: Dravidian.
  8. The term “Banga” was found at first in-
    Ans: Aitareya Arannyak.
  9. Who is the writer of the historical books “Rajtorongini”?
    Ans: Kalhana.

General Knowledge Bangladesh

General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh. Bangladesh at a Glance. National Affairs of Bangladesh. National Topics of Bangladesh. GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent. Awakening of Bengal. Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal. Bridges in Bangladesh.

General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh General Knowledge Bangladesh at a Glance General Knowledge National Topics of Bangladesh GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent General Knowledge Bangladesh Awakening of Bengal GK-Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal General knowledge about bridges in Bangladesh

সাধারণ জ্ঞান প্রস্তুতি : বাংলাদেশ বিষয়াবলী

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি। ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি। ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা। বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ। আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত। যোগাযোগ ব্যবস্থা। নদ-নদী, নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি। সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর। শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল। শিল্প ও বাণিজ্য। সরকারি কর্ম কমিশন। বাঁধ, বিল ও ঝরনা। চর্যাপদ। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান।

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। ১৬ ডিসেম্বর : বিজয় লাভ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের যোগাযোগ ব্যবস্থা সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের নদ-নদী। বাংলাদেশের নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিল্প ও বাণিজ্য সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ সরকারি কর্ম কমিশন সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বাঁধ, বিল ও ঝরনা চর্যাপদ কি? চর্যাপদ আবিষ্কার এর ইতিহাস। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। জাতীয় কবি কাজী নজরুল ইসলামের এক নজরে জীবনপঞ্জি। বাংলা নাটকে মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান আলোচনা কর