General Knowledge Bangladesh Awakening of Bengal

General knowledge bangladesh questions answers in english, bangla general knowledge questions and answers, general knowledge about bangladesh, short question about bangladesh, short questions and answers, general knowledge and short question on Awakening of Bengal.

Short Question on Awakening of Bengal

  1. When was Kolkata Madrasha founded?
    Ans: 1781.
  2. Which of the following was the first female government girls' school in East Bengal?
    Ans: Eden Girls' School.
  3. Hazi Mohammed Mohsin was from-
    Ans: Hoogley.
  4. Who donated his entire wealth for the education of the Muslims?
    Ans: Hazi Mohammed Mohsin.
  5. As a result of whose constant effort English department was opened in Kolkata Alia Madrasha?
    Ans: Nawab Abdul Latif.
  6. Who established “Mohammedan Literary Society”?
    Ans: Nawab Abdul Latif.
  7. Who is the author of the book “The Spirit of Islam”?
    Ans: Syed Amir Ali.
  8. Which was the first movement against the British?
    Ans: Fakir-Sanyasi Movement.
  9. Who was the leader of Fakir-Sanyasi movement?
    Ans: Mojnu Shah.
  10. Which freedom fighter is related to Basher Kella or Bamboo Fort?
    Ans: Titumir.

  1. Where the Bamboo fort of Titumir was situated?
    Ans: Narikelbaria.
  2. Main centre of Faraizi movement was-
    Ans: Faridpur.
  3. Who initiated Faraizi movement in Bangla?
    Ans: Hazi Shariat Ullah.
  4. Who gave Faraizi movement a political shape from a religious movement?
    Ans: Dudu Mia.
  5. When Indigo rebellion took place?
    Ans: 1859-1862 AD.
  6. Indigo rebellion finally ended in-
    Ans: 1862.
  7. Which was the first movement for independence?
    Ans: Sepoy Mutiny.
  8. When Sepoy Mutiny started in Indian sub-continent?
    Ans: 1857.
  9. Which historical place of Dhaka is related to Sepoy Mutiny?
    Ans: Bahadur Shah Park.
  10. Who was the pioneer of Muslim Renaissance in India?
    Ans: Sir Syed Ahmed Khan.

  1. Who introduced the Aligarh Movement?
    Ans: Sir Syed Ahmed Khan.
  2. When Sir Syed Ahmed Khan established Alighar Muslim University?
    Ans: 1920.
  3. Which is the oldest political party in Indian sub-continent?
    Ans: Indian National Congress.
  4. Indian National Congress was formed in-
    Ans: 1885.
  5. Founded the Indian National Congress-
    Ans: Allan Octovian Hume.
  6. First President of Indian National Congress was-
    Ans: Umesh Chandra Bannerjee.
  7. When was Muslim league founded?
    Ans: 1906.
  8. In which city Indian Muslim League was formed?
    Ans: Dhaka.
  9. One of the leaders of Khilafat Movement was-
    Ans: Moulana Mohammed Ali.
  10. Who led the non-cooperation movement against the British regime?
    Ans: Gandhiji.

  1. The author of the book “The Story of My Experiments with Truth”-
    Ans: Mahatma Gandhi.
  2. Who assassinated Mahatma Gandhi?
    Ans: Nathuram Godse.
  3. Which of the following district of Bangladesh was visited by Mahatma Gandhi?
    Ans: Noakhali.
  4. Where is the Gandhi Memorial Museum situated?
    Ans: Noakhali.
  5. “Bengal Pact” was signed due to the effort of-
    Ans: Chitta Ranjan Das.
  6. Which Bangladeshi politician was the mayor of Kolkata Corporation?
    Ans: Sher E Bangla AK Fazlul Haque.
  7. The title “Sher E Bangla” was given to AK Fazlul Haque in-
    Ans: Lahore.
  8. Founder of Krishok Proja party-
    Ans: AK Fazlul Haque.
  9. Who was the first chief minister of the undivided Bengal?
    Ans: AK Fazlul Haque.
  10. Which of the following politicians contributed greatly to stop Zamindari system?
    Ans: AK Fazlul Haque.

  1. When AK Fazlul Haque was appointed as the governor of East Bengal?
    Ans: 1956.
  2. Who was the creator of the “Two Nations Theory”?
    Ans: Mohammed Ali Zinnah.
  3. Who raised Lahore Resolution in 1940?
    Ans: AK Fazlul Haque.
  4. Who was the leader of the “Tebhaga Andolon”?
    Ans: Ila Mitra.
  5. When Cabinet Mission came to India?
    Ans: 1946.
  6. Who was the last chief minister of undivided Bengal?
    Ans: Huseyn Shaheed Suhrawardi.
  7. Who was the last governor of undivided Bengal?
    Ans: Sir F. Barroge.

General Knowledge Bangladesh

General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh. Bangladesh at a Glance. National Affairs of Bangladesh. National Topics of Bangladesh. GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent. Awakening of Bengal. Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal. Bridges in Bangladesh.

General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh General Knowledge Bangladesh at a Glance General Knowledge National Affairs of Bangladesh General Knowledge National Topics of Bangladesh GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent GK-Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal General knowledge about bridges in Bangladesh

সাধারণ জ্ঞান প্রস্তুতি : বাংলাদেশ বিষয়াবলী

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি। ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি। ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা। বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ। আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত। যোগাযোগ ব্যবস্থা। নদ-নদী, নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি। সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর। শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল। শিল্প ও বাণিজ্য। সরকারি কর্ম কমিশন। বাঁধ, বিল ও ঝরনা। চর্যাপদ। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান।

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। ১৬ ডিসেম্বর : বিজয় লাভ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের যোগাযোগ ব্যবস্থা সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের নদ-নদী। বাংলাদেশের নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিল্প ও বাণিজ্য সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ সরকারি কর্ম কমিশন সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বাঁধ, বিল ও ঝরনা চর্যাপদ কি? চর্যাপদ আবিষ্কার এর ইতিহাস। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। জাতীয় কবি কাজী নজরুল ইসলামের এক নজরে জীবনপঞ্জি। বাংলা নাটকে মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান আলোচনা কর