GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent

General knowledge bangladesh questions answers in english, bangla general knowledge questions and answers, general knowledge about bangladesh, short question about bangladesh, short questions and answers, general knowledge and short question on Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent.

Short Question on Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent

  1. When was the route to Indian sub-continent from Europe discovered?
    Ans: 1498.
  2. Which of the following nations discovered the naval route from Europe to Indian sub-continent?
    Ans: Portugese.
  3. Who discovered the ocean route from Europe to Indian Sub-continent?
    Ans: Vasco Da Gama.
  4. Who were the first European Traders to arrive in India?
    Ans: Portuguese.
  5. Which Emperor of Delhi expelled Portugese from Bangla?
    Ans: Sher Shah.
  6. For which language the word “Harmad” is derived?
    Ans: Portuguese.
  7. People of which country were called Olondaj?
    Ans: Netherlands.
  8. When was British East India Company formed?
    Ans: 1600.
  9. Which Mughal Emperor did permit the British to set up business centre in Surat?
    Ans: Jahangir.
  10. British first set up business centre in Bengal at first during-
    Ans: the reign of Shah Jahan.

  1. Which was the centre of British East India Company rule?
    Ans: Kolkata.
  2. Who founded the Kolkata city?
    Ans: Job Charnok.
  3. On the bank of which river the city of Kolkata situated?
    Ans: Hoogley.
  4. Which country's business organization set up Fort William?
    Ans: England.
  5. Who abolished the “Satidah” custom?
    Ans: Lord Bentink.
  6. Due to whose effort the “Satidah” custom was abolished?
    Ans: Ram Mohan Roy.
  7. When was “Satidah” custom abolished?
    Ans: 1829.
  8. When did East India Company achieve the Dewani of Bengal, Bihar and Odissa?
    Ans: 1765.
  9. Who granted the Dewani of Bengal, Bihar and Odissa to British East India Company?
    Ans: Shah Alam Ⅱ.
  10. Who introduced Dual Administration in Bengal?
    Ans: Lord Clive.

  1. In which year Great Famine of “Chiyattor” took place?
    Ans: 1770.
  2. In which Bengali year “the great famine of Chiyattor” took place?
    Ans: 1176.
  3. British Parliament passed Indian Rule Act-
    Ans: in 1784.
  4. Who at first sketch the map of Bangladesh?
    Ans: James Rennel.
  5. Who for the first time established Revenue Board of India?
    Ans: Warren Hastings.
  6. Who introduced permanent settlement in Bengal?
    Ans: Lord Cornwalish.
  7. When was permanent settlement introduced in Bengal?
    Ans: 1793.
  8. During whose period for the first time Railway & Telegraph line established?
    Ans: Lord Dalhouse.
  9. When Hindu Widdow Marriage law was formulated?
    Ans: 1856.
  10. Tenure of East India Company Rule in Bengal-
    Ans: 1757-1857.

  1. When was East India Company rule stopped in Indian sub-continent?
    Ans: 1858.
  2. Who introduced Police system in Indian sub-continent?
    Ans: Lord Canning.
  3. When was first population census conducted in Indian sub-continent?
    Ans: 1872.
  4. Initiated local government system for the first time in Indian sub-continent?
    Ans: Lord Rippon.
  5. When did Lord Rippon formulate “Arms Act”?
    Ans: 1878.
  6. What was the name of Education Commission formed by Lord Rippon?
    Ans: Hunter Commission.
  7. 1905 is related to which historical event?
    Ans: Partition of Bengal.
  8. In which year Partition of Bengal was done?
    Ans: 1905.
  9. When was Bengal divided for the second time?
    Ans: 1947.
  10. Which new province was created due to the partition of Bengal during British period?
    Ans: East Bengal & Assam.

  1. Who was the Vice Roy (Governor General) of India at the time of partition of Bengal?
    Ans: Lord Curzon.
  2. Who became the first Lt. governor of newly formed province East Bengal & Assam?
    Ans: Bamfilled fuller.
  3. When Dhaka became the provincial capital during the British rule?
    Ans: 1905.
  4. Who was the last victory of British India?
    Ans: Lord Mountbatten.
  5. Who was the prime minister of England during the partition of India?
    Ans: Atley.
  6. What was the name of the border line of India-Pakistan?
    Ans: Redcliff Line.
  7. The British ruled the Indian sub-continent for about____ years.
    Ans: 200.

General Knowledge Bangladesh

General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh. Bangladesh at a Glance. National Affairs of Bangladesh. National Topics of Bangladesh. GK Bangladesh Arrival of the Europeans in Indian Sub-continent. Awakening of Bengal. Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal. Bridges in Bangladesh.

General Knowledge Short Questions and Answers Bangladesh General Knowledge Bangladesh at a Glance General Knowledge National Affairs of Bangladesh General Knowledge National Topics of Bangladesh General Knowledge Bangladesh Awakening of Bengal GK-Different Reigns in Ancient Bengal, Independent Muslim and Sultani Rule in Bengal General knowledge about bridges in Bangladesh

সাধারণ জ্ঞান প্রস্তুতি : বাংলাদেশ বিষয়াবলী

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি। ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি। ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা। বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ। আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত। যোগাযোগ ব্যবস্থা। নদ-নদী, নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি। সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর। শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল। শিল্প ও বাণিজ্য। সরকারি কর্ম কমিশন। বাঁধ, বিল ও ঝরনা। চর্যাপদ। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান।

সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ পরিচিতি, ছিটমহল, জনসংখ্যা ও উপজাতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ভৌগোলিক অবস্থান ও ভূপ্রকৃতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের ইতিহাস, মুক্তিযুদ্ধ ও স্বাধীনতা বাংলাদেশের মহান বিজয় দিবস। ১৬ ডিসেম্বর : বিজয় লাভ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বিদ্যুৎ, জ্বালানী ও খনিজ সম্পদ সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের আঘাত হানা ঘূর্ণিঝড়, আবহাওয়া, জলবায়ু ও গুরুত্বপূর্ণ সীমান্ত সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের যোগাযোগ ব্যবস্থা সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের নদ-নদী। বাংলাদেশের নদ-নদীর সংখ্যা ও পরিচিতি সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের সমুদ্র সৈকত, দ্বীপ ও চর সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিক্ষা তথ্য। বিশ্ববিদ্যালয়সমূহের প্রতিষ্ঠাকাল সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের শিল্প ও বাণিজ্য সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশ সরকারি কর্ম কমিশন সাধারণ জ্ঞান বাংলাদেশের বাঁধ, বিল ও ঝরনা চর্যাপদ কি? চর্যাপদ আবিষ্কার এর ইতিহাস। কাজী নজরুল ইসলামের পরিচয়। জাতীয় কবি কাজী নজরুল ইসলামের এক নজরে জীবনপঞ্জি। বাংলা নাটকে মাইকেল মধুসূদন দত্তের অবদান আলোচনা কর